Πώς λειτουργεί το κλαμπ

Το Κλαμπ Οικογενειών με Προβλήματα από το Αλκοόλ (Κ.Ο.Π.Α.) είναι μια κοινότητα που αποτελείται από δύο έως δώδεκα οικογένειες, με διαφορετικά ενδεχομένως χαρακτηριστικά αλλά με κοινό συνδετικό κρίκο τα προβλήματα που σχετίζονται με τη χρήση του αλκοόλ. Στόχος των οικογενειών που συμμετέχουν στο κλαμπ είναι να αλλάξουν τρόπο ζωής και να συμβάλουν, μέσα από κατάλληλες ενέργειες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης, στη διαμόρφωση μιας κουλτούρας που να προάγει την υγεία στην ευρύτερη κοινωνία. Καθώς τα μέλη του κλαμπ δεν θεωρούνται άρρωστοι, η συμμετοχή τους δεν αποβλέπει στη θεραπεία αλλά στην αλλαγή του τρόπου ζωής τους.

Οι εβδομαδιαίες συναντήσεις των οικογενειών διαρκούν μιάμιση ώρα και ακολουθούν ορισμένους απλούς κανόνες για την ομαλή λειτουργία τους. Τα μέλη μιλούν για τον εαυτό τους και την οικογένειά τους, μοιράζονται τις χαρές και τις λύπες τους, συζητούν για προβλήματα, συναισθήματα, υποτροπές, σχέδια και όνειρα, πάντα μέσα σε ένα κλίμα σεβασμού, αλληλοϋποστήριξης και εχεμύθειας.

Στο κλαμπ παίρνουν μέρος οι οικογένειες με προβλήματα που σχετίζονται με το αλκοόλ και ο υπηρέτης-δάσκαλος, ο οποίος είναι μέλος του κλαμπ με συγκεκριμένο ρόλο και διευκολύνει, όταν χρειάζεται, τον διάλογο και την επικοινωνία, με γνώμονα την επιθυμητή διαδικασία της αλλαγής. Η συμμετοχή των οικογενειών είναι δωρεάν και ο υπηρέτης-δάσκαλος παρέχει τις υπηρεσίες του εθελοντικά. Ο υπηρέτης-δάσκαλος μπορεί να προέρχεται από τον ευρύτερο χώρο της υγείας, χωρίς αυτό να είναι απαραίτητο, πρέπει όμως να είναι γνώστης της μεθοδολογίας και να είναι ευαισθητοποιημένος στα προβλήματα που σχετίζονται με το αλκοόλ.

Τα Κ.Ο.Π.Α. στοχεύουν όχι μόνο στην αποχή των οικογενειών-μελών από το αλκοόλ, αλλά και στην αλλαγή του τρόπου ζωής τους. Τα κλαμπ είναι ανοιχτά προς την ευρύτερη κοινωνία και συνεργάζονται με δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς που ασχολούνται με τα προβλήματα που σχετίζονται με το αλκοόλ, χωρίς όμως να ανήκουν ή να υπάγονται σε οποιονδήποτε από αυτούς. Η ομοιογένεια στην εφαρμογή της μεθοδολογίας, στη χρήση της ορολογίας, και στην τήρηση της εκπαίδευσης σε παγκόσμια κλίμακα διασφαλίζεται από τον παγκόσμιο σύλλογο W.A.C.A.T., μέλη του οποίου είναι όλα τα μέλη των κλαμπ που ακολουθούν πιστά τη μεθοδολογία Hudolin.

Σχολιάστε